خانه » مقالات » GPSچیست؟

GPSچیست؟

gpsچیست؟

 

یکی ازامکتنات مهم و ضروری برای سفرهای برون شهری و درون شهری  جی پی اس یا موقعیت یاب است. حتماً برای شما هم پیش آمده است که بخواهید آدرسی را حتی در شهر خودتان پیدا کنید، اما نمی‌دانید کجا هستید و یا باید از کجا بروید. تکنولوژی جی پی اس راه‌حلی است که برای حل تمام این مشکلات در اختیار عموم قرار گرفت.

جی پی اس مخفف عبارت  “Global Positioning System” که به معنای سیستم مکان‌یابی جهانی است. وزارت دفاع آمریکا در سال 1980 میلادی و با هدف کمک به پیداکردن موقعیت سربازان نظامی و نیرو‌های جنگی خود، اقدام به ساخت و بهره‌برداری از سیستمی با هدف ردیابی دقیق کرد. سیستم موقعیت‌یابی جهانی جی پی اس در ابتدا تنها با اهداف نظامی همراه بود.

اما امروزه کاربرد‌های متفاوت و ساده‌تری پیدا کرده و به عنوانی راه‌حلی اساسی برای رفع نیاز‌های روزانه مردم مورد استفاده قرار می‌گیرد. سیستمی که روزانه میلیون‌ها کاربر در سراسر دنیا دارد و در بسیاری موارد نجات‌دهنده جان افراد بوده است.

سیستم موقعیت یاب جهانی یا جی پی اس (GPS) از 25 ماهواره تشکیل شده است و هر کدام در 5 ایستگاه زمینی قابل کنترل هستند. هر کدام از ماهواره‌های جی پی اس دارای 6 مدار هستند که در فاصله 2000 متری از سطح کره‌زمین قرار دارند و در روز دو بار به دور زمین گردش خواهند داشت.

استفاده از چنین تکنولوژی و امکاناتی تمام اطلاعات موقعیتی و جغرافیای کره زمین هرروز جمع‌آوری و بروزرسانی می‌شوند. فراهم آمدن دقتی که امروز در این تکنولوژی مشاهده می‌کنیم هم نتیجه‌ای از به‌کار بردن ماهوراه‌هایی دقیق و ارزیابی‌های همیشگی است.

ماهواره‌های موقعیت یاب که با نام navstar شناخته می‌شوند در هر 12 ساعت یک بار به دور مدار‌های دقیق ردیابی گردش می‌کنند. هر کدام از ماهواره‌ها سیگنال‌های خاصی را به ایستگاه‌های مستقر در زمین ارسال می‌کنند تا دستگاه‌های GPS این اطلاعات را بررسی و در نهایت موقعیت دقیق را به کاربر ارائه کنند. زمانی که قصد استفاده از جی پی اس‌ها را دارید درخواست شما به ایستگاه‌های زمینی منتقل و در طی عملیاتی بسیار پیچیده موقعیت شما تعیین می‌شود و در گوشی همراه یا مولتی مدیا خودرو در اختیار شما قرار می‌گیرد.

دقت مسیریابی سیستم‌های جی پی اس بسیار بالاست. به‌طوری‌که شما در هر زمان و با وجود هرگونه شرایط بد آب و هوایی می‌توانید به راحتی از موقعیت و مسیر مورد نظر خود اطلاعات لازم را کسب کنید. دقت جی پی اس معمولاً بازه‌ای بین 2 تا 5 متر است و بستگی به موقعیت انتخابی شما، پوشش‌دهی مناسب، اینترنت با سرعت مناسب و موارد مشابه دارد.

سیستم NAVSTAR دارای دقت بسیار بالایی است و به گونه‌ای طراحی شده تا دقیق‌ترین اطلاعات را در اختیار شما بگذارد. اما همانطور که گفته شد هدف از اختراع جی پی اس کاربرد‌های نظامی بود، به همین دلیل راه‌هایی برای از کار انداختن آن نیز به وجود آمد. در ادامه برخی از مهم‌ترین عوامل تاثیر‌گذار در خطای جی پی اس را معرفی می‌کنیم:

  • سیگنال‌هایی که از طریق آن اطلاعات به ایستگاه زمینی می‌رسد بسیار آهسته هستند و گاهی شرایط بد اتمسفر‌ باعث به وجود آمدن خطا در ارسال اطلاعات می‌شوند.
  • عواملی مانند وجود ساختمان‌های بلند انتقال اطلاعات را به ایستگاه‌های زمینی زمان‌بر می‌کند.
  • در برخی موارد موقعیت گزارش شده توسط ماهواره‌ها به درستی گزارش نمی‌شود؛ این مسئله گاهی به این دلیل است که موقعیت مکانی کاربر دور از دسترسی ماهواره‌هاست.
  • در بیشتر مواقع جی پی اس‌ها ردیابی مسیر‌هایی مانند زیر‌زمین و زیر آب را پوشش نمی‌دهند و در این شرایط هم کاربر با پیغام خطا مواجه می‌شود.

اصلی‌ترین و مهم‌ترین ویژگی یک جی پی اس ارائه گزارش موقعیت مکانی دقیق است. اما این تمام کاربرد یک دستگاه موقعیت یاب نیست، چراکه با گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی، امکانات و قابلیت‌های قابل توجهی از جمله جهت‌دهی موقعیت مکانی، نشان دادن سرعت، نشان دادن فاصله دقیق مبدا تا مقصد، نشان دادن زمان غروب و طلوع آفتاب و همچنین ارائه بهترین مسیر برای رسیدن به مقصد به امکانات جی پی اس‌ها اضافه شده است.

مهم‌ترین ویژگی دستگاه‌های جی پی اس این است که با استفاده از آن می‌توانید در هر ثانیه که دوست داشته باشید برای موقعیت‌یابی مسیر و یا وسیله مورد نظر خود اقدام کنید.

 

وقت لذت بردن از زندگیه !!!!

حتما ببینید

حافظه رم چیست؟

واژه رم (RAM) مخفف عبارت Random Access Memory به معنای «حافظه با دسترسی تصادفی» است. …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *